Miksi verkkosivuja A/B-testataan?

Wihtori Torkkeli | 4/2022

Ohjaat sivuillesi vierailijoita erilaisten markkinointikanavien kautta, mutta verkkosivujesi myyntifunneli vuotaa ja menetät arvokkaita mahdollisia asiakkaita vääränlaisen sisällön takia. Saatat jo seurata sivuston analytiikkaa ja tietää mistä kohtaa funneli vuotaa, mutta miten korjaat asian? Päättömillä muutoksilla harvoin päästään haluttuun lopputulokseen, kun taas A/B-testauksella voidaan korjaukset tehdä dataan perustuen. 

Monesti luullaan, että parhaat tulokset saadaan mainonnan optimoinnilla. Näin ei kuitenkaan ole. Mainontaan voidaan upottaa tolkuttomasti aikaa ja rahaa, mutta jos verkkosivuston myyntifunneli vuotaa, ei mainonnan optimoimisella voida tuottaa kuin muutamien prosenttien parannusta. Puolestaan verkkosivuilla on usein niinkin suuria parannus kohteita, että jopa kymmenkertainen parannus lähtötilanteeseen verrattuna voidaan saavuttaa helposti. 

A/B-testaus pähkinänkuoressa

A/B-testaus tarkoittaa käytännössä kahden eri version toimivuuden testaamista. Verkkosivuilla testin kohde voi olla esimerkiksi sivun otsikko, value proposition, toiminta kehotus nappi tai mikä tahansa konkreettinen objekti. A/B-testin yleisö jaetaan satunnaisesti 50/50-mallilla A ja B versioihin, jotta tulosten vertailu olisi mahdollisimman realistista.

test_a
Kuva 1. Otsikon version A
testi_B
kuva 2. Otsikon versio B

Testien kestoon vaikuttaa pitkälti sivuston liikenteen määrä. Pienillä liikenteen määrillä yhden testin tuloksien saamiseen saattaa mennä 3-4 viikkoa, kun taas suurilla liikenteen määrillä voidaan realistisia tuloksia saada jo parissakin viikossa. Mutta minkälaisia tuloksia kannattaa sitten seurata?

Testattavia tavoitteita voidaan määrittää myyntifunnelin vaiheen perusteella. Sivun otsikkoa testattaessa suurin vaikutus saadaan todennäköisesti laadukkaiden vierailijoiden (≥15 s vierailu) määrään ja välittömään poistumisprosenttiin. Kun taas CTA (Call to Action) -napin kehotuksen ja sijainnin testillä tärkein seurattava suure on tietenkin napin painalluksien määrä. 

Kuva 3. Otsikon testin tulokset

Tunnetko asiakkaasi heitä itseään paremmin?

Tiedätkö millainen sisältö resonoi parhaiten asiakkaidesi silmissä? Mikä uskottavuuslauseke tuo sivustosi vierailijalle eniten lisäarvoa? A/B-testauksella sinä annat sivustosi vierailijoiden näyttää tien. Sinun tarvitsee vain päättää testin kohde, asettaa seurantapisteet ja käynnistää testi, niin sivustosi vierailijat hoitavat loput ja kertovat sinulle mistä he pitävät eniten. 

Muista myös, että hyvin toteutetun A/B-testauksen kauneus piilee sen johdonmukaisuudessa.  Testejä ei pitäisi tehdä vain satunnaisina ajankohtina tai kerran vuodessa. Jos algoritmeistä halutaan maksimaalinen hyöty irti, tulisi esim. verkkosivustolla kokoajan pyöriä jonkinlainen A/B-testi. Kun vanha testi on valmis, aseta seuraava alkamaan samantien. Älä kuitenkaan yritä tehdä kaikkea kerralla, vaan etene yksi askel ja yksi testi kerrallaan kohti huippuunsa viritettyä verkkosivua.

marketing

Sinun ei tarvitse olla "tee se itse" -henkilö

Onneksi tätäkään ei tarvitse osata tehdä yksin. Jokainen “Oma Digimyyjämme” hallitsee A/B-testauksen haastavimmatkin puolet, jotta sinun ei tarvitsisi. 

Juodaan yhdessä etäkahvit tai jutellaan muuten vain lisää A/B-testauksen tiimoilta. Varaa tästä etäkaffet toimarimme Mika Heikinheimon kanssa ja saat ainakin yhden ilmaisen ja hyvän digimyyntivinkin mukaasi!

Tai lue palveluistamme lisää tästä

Jätä Meille Yhteydenottopyyntö

Miten johdat maksullista mainontaa tehokkaasti?​

Ilmoittaudu yritysjohdon etäkahveille to 25.2, klo 10 - 10.45. Maksullinen mainonta myynnin tehokasvun työkaluna 2021.