Ohjelmallinen ostaminen - B2B markkinoijan hyödyntämätön voimavara?

Mika Heikinheimo | 8/2022

Ohjelmallista ostamista on perinteisesti hyödynnetty vähän B2B puolella, B2C puolella sitä on hyödynnetty digitaalisessa mainonnassa jo pitkään.

Mitä on ohjelmallinen ostaminen? Esimerkiksi Sanoma on määritellyt sen näin: 

”Ohjelmallisella ostamisella tarkoitetaan mediatilan ostamista järjestelmän avulla, jossa ostajana voi olla asiakas itse tai mediatoimisto. 

Ohjelmallisesti voi ostaa digitaalista mainontaa tavoitteesta riippumatta. Se soveltuu hyvin taktiseen mainontaan, mutta mahdollistaa myös laajempien brändikampanjoiden rakentamisen. Tärkeää on valita tavoitteisiin soveltuva mittaristo. 

Ohjelmallisen mainonnan hyödyt ovat erityisesti datan käytössä, tehokkaassa kampanjaoptimoinnissa sekä mainonnan skaalautuvuudessa.  Lisäksi mainontaa voi kohdentaa kaikkiin päätelaitteisiin, sekä eri kanaviin videosta mobiilisovelluksiin.” 

Olemme itse huomanneet, että ohjelmallinen ostaminen voi olla hyvä lisä monen B2B markkinoijan maksetun digimainonnan työkalupakissa. Toki se ei toimi kaikilla mutta kokemuksemme mukaan ohjelmallista ostamista kannattaa kokeille ainakin, jos 

  • B2B kohderyhmäsi on suhteellisen laaja 
  • Tuotteesi / palvelusi suhteellisen helposti ymmärrettävissä / kommunikoitavissa 
  • Tuotteesi / palvelusi suhteellisen helppo ostaa (ostoprosessi sekä matalahko hintapiste) 
  • Jotain muuta? 
  • Olet valmis panostamaan muutamia tuhansia euroja testiin ja mikäli mainonta toimii tekemään jatkuvia panostuksia 

Edellä on jo mainittu muutamia ohjelmallisen ostamisen hyötyjä, jota pitävät paikkansa myös B2B markkinoijille. Dataa hyödyntämällä pystyt kohdentamaan mainontaa kiinnostaville B2B kohderyhmille, pystyt kohdentamaan mainontaa myös halutessasi tiettyihin medioihin, tietynlaiseen sisältöön tai tiettyihin maihin tai alueille. Käytettävissä on myös erilaisia kanavia kuten display, video ja natiivimainonta sekä tarvittaessa jopa digitaalinen audio- sekä ulkomainonta. 

Yksi ohjelmallisen ostamisen hyöty on myös skaalautuvuus. Jos esimerkiksi toimit usealla markkinalla tai haluat laajentua useammalle markkinalle kotimarkkinan lisäksi ohjelmallinen ostaminen voi olla hyvä ja kustannustehokas tapa kasvattaa tunnettuutta ja kiinnostusta näillä markkinoilla sekä testata kysyntää. Ja sitten skaalata näitä oppeja aina uuteen markkinaan, toki huomioiden, että kaikki asiat eivät välttämättä skaalaudu markkinasta toiseen. 

Asiakkaamme ovat pystyneet ohjelmallisen ostamisen avulla tavoittamaan kohderyhmäänsä laajasti sekä kasvattamaan tunnettuutta ja herättämään kiinnostusta mutta myös kasvattamaan laadukkaiden verkkosivuvierailijoiden sekä liidien määrää. Erityisen hyvin ohjelmallinen ostaminen on toiminut SaaS tai niihin verrattavilla yrityksillä. 

Mikäli ohjelmallisen ostamisen mahdollisuudet kiinnostavat sinua, niin ole meihin yhteydessä.

Jätä Meille Yhteydenottopyyntö

Miten johdat maksullista mainontaa tehokkaasti?​

Ilmoittaudu yritysjohdon etäkahveille to 25.2, klo 10 - 10.45. Maksullinen mainonta myynnin tehokasvun työkaluna 2021.