Digitaalisen asiakashankinnan vuosisuunnitelma – 5 steppiä miten kasvattaa digitaalista myyntiä vähintään 50 % vuonna 2024

 11/2023 Marjaana Hovinen

Digitaalisen asiakashankinnan vuosisuunnitelma on avainasemassa, kun tavoitellaan merkittävää myynnin kasvua vuodelle 2024. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle viisi ratkaisevan tärkeää askelta, jotka auttavat sinua kasvattamaan digitaalista myyntiäsi peräti 50 %. Digitaalinen asiakashankinta on nykypäivän liiketoiminnassa keskiössä ja sen tehokas hallinta vaatii suunnitelmaa, strategiaa ja taitoa. Oletko valmis tekemään vuodesta 2024 digitaalisen myynnin läpimurtovuoden? 

Step 1 - Määritä tavoitteet

Kun tavoitteenasi on kasvattaa digitaalista myyntiäsi, ensimmäinen askel on ymmärtää nykytilanteesi. Aloita tarkkailemalla digitaalista asiakashankintaasi ja analysoimalla sen tuloksia. Käytä digitaalisen markkinoinnin työkaluja, kuten Google Analyticsia, seurataksesi verkkosivustosi liikennettä ja konversioita. Tämä auttaa sinua selvittämään, mistä liikenteesi tulee ja mitkä kampanjat toimivat parhaiten. 

 

Mitattavien tavoitteiden määrittäminen on ensimmäinen askel digitaalisen asiakashankinnan suunnittelussa. Tavoitteet toimivat suunnannäyttäjinä ja antavat suunnittelulle selkeän päämäärän. Voit aloittaa tavoitteiden määrittämisen peruuttamalla myyntiputkessasi taaksepäin. Tarkastele lukuja: 

 

 1. Montako kauppaa tavoittelette vuodessa? 
 2. Mikä on kauppojen clousing rate? 
 3. Montako liidiä tarvitsette yhteen kauppaan? 
 4. Montako verkkosivu vierailijaa tarvisette yhteen liidiin? 

 

Kun pitkänaikavälin tavoitteet ovat kunnossa, niitä voidaan pilkkoa lyhyen aikavälin tavoitteisiin. Näitä ovat välikonversiot, kuten laadukas tai aktivoituva vierailija. Digitaalisen asiakashankinnan käynnistämisessä merkittävää on myös tietää, paljonko yksi verkkosivuvierailijasta maksaa ja mitä toimenpiteitä täytyy tehdä vierailijoiden tavoittamiseksi. 

 

Kun tavoitteet on asetettu, voidaan ryhtyä suunnittelemaan toimenpiteitä niiden saavuttamiseksi. Jos tavoitteena on saavuttaa 50 % kasvu digitaalisessa asiakashankinnassa, on tärkeää tarkastella useita avainalueita: kohderyhmää, sisältöä ja markkinointikanavia. 

Step 2 - Määritä kohderyhmäsi

Määritä tarkasti, ketkä ovat ideaaliasiakkaasi, ja keskity kohdentamaan markkinointiviestintäsi ja mainoksesi heille. Tämä tehostaa markkinointibudjetin käyttöä ja tavoitat todennäköisesti kohderyhmäsi paremmin. 

Ostajapersoonat kaiken keskiössä

Ostajapersoonat ovat kriittinen tekijä myyntiputken rakentamisessa, sillä ne auttavat myyntitiimiä mukauttamaan viestintäänsä ja tarjoamaansa ratkaisua vastaamaan kunkin asiakasryhmän tarpeita. Kun ostajapersoonat on määritelty, myyntiputken vaiheet voidaan suunnitella siten, että ne vastaavat kunkin persoonan haasteita ja odotuksia. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi markkinointiviestintä, liidien laadinta ja myyntiprosessin vaiheet voivat vaihdella eri persoonille. Näin varmistetaan, että jokainen asiakas saa yksilöllisen ja relevantin kokemuksen, mikä tehostaa myyntiputken tehokkuutta ja asiakastyytyväisyyttä. 

Mieti näitä asioita erityisesti kohderyhmiäsi määrittäessä: 

 1. Mikä on tämän ostajan suurimmat haasteet ja tarpeet? 
 2. Miten palvelumme/tuotteemme ratkaisee tämän ongelman? 
 3. Mistä tämä ostaja hakee tietoa ja miten hänet tulee vakuuttaa ennen ostopäätöstä? 

 

Muita huomioon otettavia asioita kohderyhmien määrittelyssä ovat toimiala, yrityksen koko ja sijainti sekä päätöksentekijän titteli. Vuosisuunnitelma pohjastamme löydät hyvät määritteet, miten pääset liikkeelle kohderyhmien kanssa. Voit ladata sen itsellesi täältä.

Step 3 - Määritä sisältö

Luo houkuttelevaa, arvokasta ja relevanttia sisältöä, joka houkuttelee kohderyhmääsi ja auttaa heitä ratkaisemaan ongelmiaan. Sisällön määrittäminen ja tuottaminen myyntisuppiloa varten on tärkeä osa markkinointia ja myyntiä. Tässä on muutamia vaiheita, jotka auttavat sinua määrittämään ja luomaan myyntisuppiloa tukevaa sisältöä. 

 

Tunnista ostajan matka: Ymmärrä, missä vaiheessa ostajan matkaa potentiaalinen asiakas on. Tyypilliset vaiheet ovat tietoisuus, harkinta ja päätöksenteko. Luo sisältöä, joka vastaa kunkin vaiheen tarpeisiin. 

 

Sisältöstrategia: Laadi suunnitelma siitä, millaista sisältöä tuotetaan kuhunkin vaiheeseen ja kenelle. Määritä, millaisia viestejä haluat välittää, millaisia kanavia käytät ja millaisia resursseja tarvitaan. 

 

 1. Tietoisuusvaiheen sisältö: Tämä vaihe keskittyy asiakkaiden houkuttelemiseen ja brändisi tunnettuuden lisäämiseen. Luo sisältöä, kuten blogikirjoituksia, some-julkaisuja ja oppaita, jotka vastaavat yleisiin kysymyksiin ja tarpeisiin.
 2. Harkintavaiheen sisältö: Kun asiakas on tiedostanut tarpeensa, tarjoa hänelle lisätietoa ja ratkaisuja. Sisältö voi sisältää tuotevertailuja, asiakastarinoita ja syvällisempiä oppaita. 
 3. Päätöksentekovaiheen sisältö: Tässä vaiheessa tarvitaan vakuuttavaa sisältöä, joka auttaa asiakasta tekemään ostopäätöksen. Käytä asiakasarvosteluja, demovideoita ja tarjouksia.

 

Muista myös optimoida sisältö hakukoneille, jotta varmistat että sisältösi löytyy, kun potentiaaliset asiakkaat tekevät hakuja liittyen tarjoamiisi tuotteisiin tai palveluihin. 

 

Step 4 - Määritä markkinointikanava ja rakenna myyntisuppilo

Kun olet määrittänyt ostajapersoonasi ja tunnistanut missä kanavissa he ovat parhaiten tavoitettavissa, voit päättää mihin mainonnan budjetti kannattaa käyttää. 

 

Kanavissa on jonkin verran eroja niin kohdentamisen, budjetin kuin mainosmuotojenkin osalta. Jos tuotteellenne/palvelullenne on tarpeeksi kysyntää, hakusanamainonta on yleensä tehokkain kanava uusien asiakkaiden hankkimiseen. Voit tutustua markkinointikanavien eroihin paremmin täältä. 

Optimoi myyntisuppilo ja rakenna ostopolku

Kun olet määrittänyt markkinointikanavan, jossa potentiaaliset asiakkaasi ovat, on aika kiinnittää huomiota myyntiprosessin seuraaviin vaiheisiin. Optimoi myyntisuppilosi ja ostopolku niin, että ne ohjaavat asiakkaasi tehokkaasti kohti ostopäätöstä. Käytä personointia ja kohdennettua sisältöä varmistaaksesi, että asiakkaat saavat oikeaa tietoa oikeaan aikaan. 

 

Digitaalinen myyntiputki on avainasemassa digitaalisen myynnin kasvattamisessa. Voit varmistaa tehokkaan myyntiputken hyödyntäen sisältöäsi. Lisäarvoa ja ongelmia ratkaiseva sisältö tuo potentiaaliselle asiakkaalle tehokkaasti tietoa tarjoamastasi tuotteesta/palvelusta ja lämmittää heitä kohti ostoa. Apunasi voit käyttää automaatiota, kuten sähköpostimarkkinointia ja markkinointiautomaatiota, pitääksesi asiakkaat mukana prosessissa ja muuntaaksesi heidät maksaviksi asiakkaiksi. 

Step 5 - Mittaa ja kehitä

Ei riitä, että teet suunnitelman – on myös tärkeää seurata sen toteutumista ja säätää sitä tarpeen mukaan. Käytä jatkuvaa seurantaa ja analyysiä varmistaaksesi, että olet oikealla tiellä kohti 50%:n digitaalisen myynnin kasvutavoitettasi vuonna 2024.  

 

Analytiikka: Seuraa jatkuvasti digitaalisen markkinoinnin suorituskykyä ja muokkaa strategiaasi tulosten perusteella. Käytä analytiikkaa tarkasti mittaamaan, mikä toimii ja mikä ei. 

 

Keskeisimpinä mittareina ovat eri konversiot myyntisuppilosi varrella. Voit ensin mitata tuovatko kampanjat sivuillesi yhtään vierailijoita. Seuraava konversio voisi olla esimerkiksi tietyn ajan sivulla vieraillut henkilö tai tietyn toimenpiteet tehnyt henkilö. Lopullisena konversiona on yhteydenotto/osto tai esimerksi varaa demo. 

 

 

Kun seuraat konversioidesi kehittymistä pidemmän aikaa, voit ymmärtää missä myyntiputken vaiheissa potentiaaliset asiakkaat tipahtavat pois. Voit parantaa myyntiputkeasi esimerkiksi A/B testein. Testaa erilaisia mainoksia, sähköposteja, verkkosivuja ja muita elementtejä. (Lue lisää digimainonnan optimoinnista). Ole valmis muuttamaan taktiikoitasi, kun saat tietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei. 

 

Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää pitkäjänteisyyttä ja jatkuvaa kehitystä. On tärkeää asettaa realistiset välietapit ja mitata niitä säännöllisesti, jotta varmistetaan, että ollaan oikealla tiellä kohti 50 % kasvutavoitetta.  

 

 

Digitaalisen asiakashankinnan vuosisuunnitelma vaatii systemaattista suunnittelua ja toteutusta. Keskity tarkkailemaan, optimoimaan, luomaan tehokkaita prosesseja, hyödyntämään markkinointia ja mittaamaan tuloksia. Näiden viiden askeleen avulla voit kasvattaa digitaalista myyntiäsi merkittävästi vuoteen 2024 mennessä. Älä unohda pitää strategiaasi ajan tasalla ja mukautua muuttuviin markkinaolosuhteisiin.  

Lataa vuosisuunnitelmapohja tästä

Vuosisuunnitelmasta löydät kaikki 5 osa-aluetta vähintään 50 % digitaalisen myynnin kehitykseen.

 • Tavoitteiden määrittely
 • Kohderyhmien määrittely
 • Mainonnan suunnittelu
 • Email asiakashankinta
 • Vuosissuunnitelmapohja

Jätä Meille Yhteydenottopyyntö

Miten johdat maksullista mainontaa tehokkaasti?​

Ilmoittaudu yritysjohdon etäkahveille to 25.2, klo 10 - 10.45. Maksullinen mainonta myynnin tehokasvun työkaluna 2021.